Cum obținem un ordin de protecție ? Aceasta este o întrebare pe care și-o pun, tot mai des, victimele violenței domestice.
Ordinul de protecție pentru violența în familie se poate obține de la Judecătoria unde își are domiciliul victima agresiunii domestice.
Cererile pentru emiterea ordinului de protecție se judecă de urgență, soluționarea acestora neputând depăși un termen de 72 de ore de la momentul depunerii cererii.
Prin ordinul de protecție, instanța poate dispune în scopul înlăturării stării de pericol mai multe măsuri:
-evacuarea temporară a agresorului din locuință
-obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime față de victimă
-interzicerea agresorului de a mai avea contact, chiar și prin telefon, cu victima
-încredințarea copiilor minori
-obligarea agresorului să predea armele deținute poliției
-interdicția pentru agresor de a se deplasa în anumitel localități
Cum obținem ordinul de protecție ?
Ordinul de protecție nu poate fi emis pentru o perioadă mai mare de 6 luni și intră în vigoare de la data emiterii acestuia.
Încălcarea măsurilor dispuse prin ordinul de protecție constituie infracțiuna de nerespectarea unei hotărâri judecătorești prevăzute la art. 287 cod penal.
Ordinul de protecție provizoriu
Poliția poate emite un ordin de protecție provizoriu dacă constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică.
Ordinul de protecție provizoriu poate fi emis pe o durată de 5 zile.
Pentru verificarea sesizărilor privind violența domestică, aflarea adevărului și soluționarea justă a sesizării, polițiștii au dreptul să obțină probe prin următoarele mijloace:
a) constatarea prin propriile simțuri și consemnarea celor constatate într-un înscris ori înregistrarea celor constatate cu mijloace tehnice;
b) consultarea bazelor de date la care au acces potrivit atribuțiilor de serviciu și consemnarea celor constatate într-un înscris;
c) declarațiile persoanelor implicate în actele de violență domestică, ale persoanelor care au asistat la producerea actelor de violență domestică și ale altor persoane care pot comunica informații cu privire la persoanele implicate în actele de violență domestică;
d) înregistrări video sau audio ori fotografii, indiferent de proveniența acestora;
Comments